KÜLFÖLD | Japán, az én világom #1

Hey mindenki. Ma egy újabb cikksorozattal érkeztem, bár nem meglepő, mert az előző napokban csak ilyeneket hoztam. Volt már szó a tehetséges hazai bandáinkról, a kpopról egy kis bloggerkedésről és természetesen az egoizmus posztok sem maradhatnak ki, hiszen mégis csak egy személyes blogról van szó. A mai napon pedig nem másról, mint Japánról fogtok olvasni egy kicsit. Először is hagy ragadjam meg az alkalmat és írjak arról, hogy én miért szeretem annyira ezt a szigetországot és miért akarok már naaagyon, hosszú és kínkeserves éve odautazni, vagy akár ott is élni.

JAPÁN, MIÉRT IS SZERETLEK?

Szóval első és legfontosabb, amit olvasok és már rengeteg dokumentumfilm, anime/magna vagy akár vlogvideó is alátámasztotta, hogy a japán társadalom az egyik legtisztelettudóbb nép. Megbecsülik azt, amijük van, nem akarnak más pénzén élősködni, tisztelik a Földet is és egymást is. Az már mellékes, hogy az egész szigetországhoz való vonzódásom az animéknek köszönhető. Már 12 éves koromtól (jó, most a Dragon Ball és a Sailor Moon gyerekkoromat ne nézzük) szeretem a japán rajzfilmeket és mikor már volt annyi eszem, hogy utánajárjak mi fán terem ez a műfaj, egyszerűen beleszerelmesedtem. A szerelem pedig azóta is tart. Pont úgy, mint a kpop esetében. Csak itt már több, mint tíz éve.

Tehát, ahogy egyre jobban utána jártam, hogy milyen ország is Nippon (ugyanis ez a másik elnevezése), úgy tényleg azt éreztem, hogy én közéjük tartozom. Bár a külföldiekkel elég távolságtartóak és ezért munkát sem egyszerű találni, nem mintha kis hazánkban egyszerű lenne, de az emberek mégis kedvesek és ez számomra nagyon fontos. Természetes, hogy arrafelé is vannak gonosz lények, mert hol nincs? Viszont azért az félelemkeltő lehet egyeseknek, hogy a halálbüntetés még él Japánban. Na mindegy.

Ezeken kívül a kultúrájukat is egyre jobban kezdem megismerni, a hagyományaikat viszont nagyon tisztelem és egyszer kénytelen leszek részt venni a Sakura napjaikon. Annyira gyönyörű lehet. Aztán a későbbiekben még erről szeretnék írni, de röviden és tömören ezek az okok voltak azok, amiért én beleszerettem ebbe a gyönyörű és különleges világba.

HOGY MI A ROSSZ JAPÁNBAN?

Először is fentebb említettem, hogy távolságtartóak, ami talán kívülállóként elég rossz. Biztosan a dolgozók (például étteremben, vagy egy boltban) nem tehetik meg azt, hogy kiküldenek, vagy mogorván szólnak, tekintenek rád, de az utcán, vagy egy szórakozóhelyen lehetséges, hogy elég szúrós szemekkel találkoznánk. Bár ezt inkább csak hallottam és nem emlékszem, hogy bárhol (vlogban, dokufilmben) is láttam volna ilyet.

Emellett a túlnépesedés is kicsit problémás lehet, főleg annak, aki tömegiszonyos, vagy csak nem szereti, ha sok ember veszi körül. Ezért, vagy nem ezért, de a japán nők nem nagyon akarnak gyereket szülni, ami kicsit aggasztó, mert egyszer úgyis elfogynak az emberek és akár pár év múlva már nem lesz túlnépesedés. Ezt a kormány is észrevette és emiatt rengeteg támogatást nyújt azon nők számára, akik családot alapítanának.

Amit még megemlítenék, az az, hogy rengeteg természeti katasztrófa érheti az embereket. Földrengés, cunami, kitör a vulkán és még ki tudja mi. Ezek miatt azért kicsit elgondolkodtató, hogy mennyire lenne ésszerű odaköltözni. Viszont, még így is bevállalnám.

ÉRDEKESSÉGEK AZ ORSZÁGRÓL

– Itt a legjobb a közlekedési rendszer. Például a vonatok pontosan járnak, sosem késnek.
– Japánban nincsenek kukák az utcán, ennek ellenére sincs szemétdomb és ami szemetet elhelyeznek az annak megfelelő helyre, azokat mind újrahasznosítják, így szeméttelepre sincs szükségük.
– A japánok nagyon szeretnek enni és az ételt mindig megdicsérik. “Oishi” azaz finom szóval emlegetik. Az animések sokszor találkozhattak ezzel a kifejezéssel.
– Nippon népe (de jó volt ezt így leírni) nem ad borravalót, tehát ha valaki ki szeretne menni és például egy étteremben eszik, ne adjon plusz összeget. Náluk ez sértés.
– A munkával kapcsolatban nagyon sok rémhír van. A dolgozó emberek túlterheltek és emiatt rengeteg haláleset is történik az országban. Náluk ha letelik a munkaidő, nem mehetnek azonnal haza. Meg kell várni, míg a főnök búcsút int nekik. Ez azért elég rossz, nem? Akár több órát is bent kell maradniuk, hiába telt le a munkaidejük. Emiatt pedig sokan lesznek öngyilkosok is. Sajnos történt olyan eset is, hogy rosszul sikerült valami és azt nem bírta feldolgozni az illető.
– Viszont, hogy írjak jót is. Japán tele van pornográf cuccokkal, játéktermekkel, és vannak “Love Hotel” elnevezésű rezidenciák, amik a szerelmeseknek vannak kialakítva. Természetesen itt is diszkréten és tisztelettel bánnak a vendégekkel. A parkolóban például le lehet takarni a kocsi rendszámát. Emellett a szobák hangszigeteltek és tele vannak mindenféle jóval (jelmezek, segédeszközök stb.). 

Felettébb érdekes tények, ugye?

Viszont azt hiszem ennyi elég is lesz mára. Remélem tetszett ez a bejegyzés és meglepődtetek pár furcsaságon. Nektek egyébként mi a kedvenc országotok és miért? Vannak ott is különleges dolgok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük