FILMAJÁNLÓ | Death Note – amcsi változat

Amikor egy animét megfilmesítenek mindig izgatottan várom, hogy mi sül ki belőle. Míg a Ghost in the shell egész jóra sikeredett még úgy is, hogy amerikai adoptálásról van szó, addig a Death Note – t nagyon elcseszte a Netflix.

Bár ha valaki nem olvasta a mangát, vagy nem látta az animét, esetleg nem pillantott bele bármelyik japán filmes változatba, annak talán még az elmegy, vagy a "jó" kategóriát is elérhette a film. Viszont számomra.. eléggé a tré kategóriát verdeste. A Death Note szerintem az egyik legjobban sikerült anime volt. Az eddigi filmes változatokat is mind – mind imádtam. Az amerikai változattól már akkor féltem, amikor az előzetest láttam, de úgy voltam vele, hogy nem ítélkezem elsőre (meg kell mondjam, nehéz volt). Aztán eljött a mai nap, gondoltam adok neki akkor egy esélyt és megnézem. Hogy mi a vélemény róla?

Én tényleg próbáltam a jót kiszűrni és a rosszat mellőzni, gondolván csak egy próbálkozás volt a készítők részéről. Viszont a legtöbb dologban sajnos, elcseszték. Ha az volt a céljük, hogy nem akarnak túl sok hasonlóságot az eredeti és az ő általuk készített verzió között, akkor minden elismerésem. Mert sikerült nekik.

A történetről röviden: A Death Note egy japán mangasorozat, amiből az első fejezetnek a megjelenése után néhány évvel animesorozat is készült. A sorozat cselekménye Yagami Light, egy középiskolai diák tetteit követi nyomon, akinek birtokába kerül egy természetfeletti erővel rendelkező jegyzetfüzet, a „Halállista”, amelyet a Ryuk nevű halálisten hagyott el a földi világban. A Halállista birtokosa bárkit meggyilkolhat, akinek ismeri az arcát és nevét leírja a füzetbe. Light a jegyzetfüzet segítségével egy olyan világot akar megteremteni és uralni, amelyben nem létezik a gonosz, bármennyi emberéletbe is kerüljön az (köszi wikipédia).

http://data.whicdn.com/images/295042457/large.jpg
(kép forrása: wheartit.com)

Az alapsztori úgy ahogy megmaradt szerencsére, csak az ami ezt sikeressé tette az animében, azt az amerikai megfilmesített változatban nagyon elcseszték. Hogy miért? Kezdjük azzal, hogy a főbb karakterek vonásai, tulajdonságai (Light, L, Ryuk) kibaszottul máshogy néznek ki, mint kéne. Már az elején, amikor Light és a Mia (ő lett volna Misa helyett?) nevű csajszi összenéztek és szerelem első látásra kapcsolat alakult ki köztük, tudtam, hogy itt valami romantikus szálat is próbáltak bele szőni, miközben az animében Light szinte csak kihasználta a kapcsolatait. Az pedig, hogy megosztja a Halállistáját vele, még viccesebb volt. Arról nem is beszélve, hogy él tanuló a srác, aki Kirává válik, de lebukik, hogy mások házi feladatát csinálja meg. What? Akkor, hogyan tünteti el a nyomait a rendőrség elől? Mindegy, már meg sem lepődtem. Még talán azt el is fogadtam, hogy nincs testvére és az anyját megölték, mert az apja, aki szintén kulcsszereplő, rendőr és ott volt neki. Viszont az egész alapsztori, itt megbicsaklott szerintem.

Aztán ott van Ryuk, akit szinte csak a sötétben láthattunk, az arcát alig mutatták, de talán a legjobban eltalált karakter lett a filmben. Az alma iránt érzett szeretete megmaradt szerencsére, de aki nem ismeri az előzményeket, annak ez egyáltalán nem jelenthetett semmit.

Ugye az eredeti sztorikban Ryuk azért szereti annyira az emberek világában gyümölcsöző almát, mert sokkal lédúsabb, finomabb, mint az ő, halálisten világában. Light pedig mindig adott is neki.

Visszatérve a Halálistenhez. Egész jó lett a karaktere és örülök, hogy nem rontották el úgy, mint Lightot. Bár kaphatott volna több szerepet, mert mindig a halállista tulaja mellett kellett volna legyen és nem lehetett volna állást foglalnia sem, pedig nekem úgy tűnt, hogy a lányt, Miát jobban pártolja. Ah, és ahogy Light megijedt és sikítozott Ryuk látványától… nekem az egy fájó pont volt. Nagyon nem tetszett Kira karaktere, de szerencsére Ryuk szerintem teli találat volt. Persze, neki is adtak olyan tulajdonságokat, amit nem is tudom, hogy hogy gondoltak, de ez még elnézhető.

Végül pedig jöjjön L, aki az animében, a filmben, a mangában, mindenhol a kedvenc karakterem volt és annyira elcseszték itt, hogy azt elmondani, de még leírni sem tudom… de megpróbálom. Az már eleve rosszul érintett, hogy fekete színészre bízták a szerepét. Itt már kétségeim voltak, hogy jó lesz. Az édességmániája és az ezzel járó különlegessége, meg az alvás nélküliség még meg volt, örültem, hogy nem szedték szét teljesen a karaktert. A testtartás, a telefonálás az is tökéletesen el volt játszva, de mégis, a nyugodt L – ből, csináltak egy ingerült, dühödt karaktert. Watariról pedig ne is beszéljünk. Az animében Kira sose tudta volna Watarit így irányítani. L és Kira találkozása is furán lett megoldva. Értem én, hogy gyorsítani kellett a tempón, de ennek így semmi értelme nem volt.

A halállistát is meggyalázták. Körülbelül 100 szabály volt a füzetbe, ellenben az animével, amiben azt hiszem 5 fő szabály van, a többit Ryuktól tudja meg. Megérinti a lány a füzetet, de nem látja Ryukot, ennek nem tudom mi értelme volt, látnia kéne. Light elég durva volt a gyilkolásokat illetően. Az a 7 napos szabály is elég hülyeségnek tűnt, hogy ha 7 napig nem ír a füzetbe, akkor más lesz a tulajdonos. Ezen az oldalon az összes szabályt megtalálhatjátok, ami az eredeti sztoriban élt. Érdemes szerintem elolvasni. Ezek után, látnom kell a japán változatot, vagy a sorozatot, vagy valamit. Fáj a szívem, hogy ilyet hoztak össze ebből a nagyszerű animéből.

Csak, hogy még rátegyek egy lapáttal:

  • alakította Light Turner – t, azaz Yagami Lightot és az apját James Turnert, színész formálta meg.
  • Lakeith Stanfield volt L.
  • Margaret Qualley karaktere Mia Sutton volt, aki elméletileg Amane Misára akart hasonlítani. Nem találták el, se külsőleg, se belsőleg.
  • Ryuk hangját legalább eltalálták.
  • Watarit pedig színész alakította, vele túl sok problémám nem volt.

Szóval én azt mondom, hogy azoknak ajánlom leginkább ezt a változatot, akik nem ismerik a teljes sztorit és nincsenek oda az eredetiért. Számomra így körülbelül egy 10/4 – es átlagot ért az egész. Próbáltak valami újat készíteni, de teljesen elrontották. Egyébként a filmet itt vagy itt tudjátok megnézni, online. Letölthető linket keressetek, mert én általában nem töltök le semmilyen filmet, sorozatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük