Valentine története

Sziasztok! Ha már valentin nap van, akkor ideje a történetét is közelebbről megismerni. A cikket erről az oldalról fordítottam, rövidítve, ami úgy érdekes lehet mindenki számára. Remélem tetszeni fog!

Valentin-nap története

Minden év február 14 – én, az Egyesült Államokban és a világ más részein, édességet, virágokat és ajándékokat cserélünk szeretteink között, mindnyájan Szent Valentin nevében. De ki ez a titokzatos szent, és honnan származnak ezek a hagyományok? Ismerjétek meg az évszázados ünnepek történetét, az ókori római rituáléktól a viktoriánus Anglia szokásáig.

Szent Valentin legendája

A Valentin-nap története – és a védőszentjének története – rejtélyes. Tudjuk, hogy februárban már régóta ünneplik a romantika hónapját, és a Szent Valentin-nap, amint ezt ma is ismerjük, mind keresztény, mind az ókori római hagyományokat tartalmazza. De ki volt Szent Valentin, és hogyan kapcsolódik hozzá az ősi rítus?

A katolikus egyház legalább három különböző szent nevét ismeri el Valentin vagy Valentinus, akik mindannyian mártírok voltak. Az egyik legenda szerint Valentin egy pap volt, aki Rómában a harmadik században szolgált. Amikor II. Császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak jobb katoná votlak, mint a feleségek és családok, a fiatal férfiak házasságát tiltotta. Valentine, a rendelet igazságtalanságának felismerése után titokban is folytatta a fiatal szerelmeseinek házasságkötését. Amikor Valentin akcióit felfedezték, Claudius elrendelte a halálát.

Más történetek azt sugallják, hogy Valentint megölték azért, mert megpróbált segíteni a keresztényeknek megszökni a román börtönökből, ahol gyakran megverték és megkínozták őket. Van még egy harmadik legenda is, miszerint Valentin börtönben volt és ott beleszeretett egy fiatal lányba (egy börtönőr lányába) és a leveleiben úgy köszönt el tőle, hogy “a te Valentinod”.

Bár a valentin legendák elég homályosak, a történetek mindenkinek szimpatikusak, hősiesek vagy legalább is romantikusak. A középkorban, talán ennek a hírnévnek köszönhetően, Valentine Angliában és Franciaországban az egyik legnépszerűbb szent.

Tavaly hoztam egy cikket, Valentin napi hagyományok címen. Ha szeretnétek olvassátok el.

Puszi,
Ninaa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük