TOPTEN | 10+1 Beyoncé legjobb dalai

Ma egy igazán jó témával érkeztem, mármint nekem öröm volt megírni, hiszen a kedvenc énekesnőmről van szó. Beyoncé legjobb dalait hoztam el nektek, a lista az én szemszögemből készült, de azért nézegettem, hogy máshol mik állnak az élen és körülbelül egyezne az elképzelésünk. Ilyen listákkal a közeljövőben még érkezni fogok, főleg az énekesnővel kapcsolatban. De azt hiszem elég is a rizsából, jöjjenek a dalok.

10+1. If I were a boy
Az egész dal arról szól, hogy milyenek lennénk mi nők, ha egyszer férfi bőrbe bújhatnánk. (Vagyis milyen lenne Beyoncé). A szöveg találó, érzelmes, szexi és egyben.. szerintem minden nőszemély így érez. Beyoncénak az I Am… Sasha Fierce címre keresztelt albumán kapott helyet.

10. 1+1
Kissé alá van becsülve az énekesnő 1+1 című dala. Igazi szerelmes nóta, Beyoncé gyönyörű a klipben, a hangja szintén fenomenális, ebben ki tudja engedni az egészet, ami benne rejtőzik. Szerintem az egyik legjobb. Hallgassatok meg tőle egy livet is, gyönyörű.

9. Schoolin’ Life
Egy dal, aminek nincs klipje, Beyoncé “4” című albumán kapott helyet. A szövege nagyszerű lett:

I’m not a teacher, babe
But I can teach you something
///
Nem vagyok tanár, édes
De meg tudlak tanítani pár dologra

– énekli Beyoncé. Viszont az egészet imádom.

Sajnos szintén egy alig értékelt dalt hallhatunk az énekesnőtől, viszont amikor az album megjelent és a dalt meghallgatták, a kritikusok szerint az egyik legjobb volt az albumon, bár nem illett bele.

8. XO
Talán a kedvenc lemezem a Beyoncé. Igen, amit az énekesnő magáról nevezett el. Ez az ötödik stúdió albuma és nehezen tudok legjobb dalt választani róla. Az XO már első hallásra megfogott, a klipje, a mondanivalója. A zeneszám elején a Space Shuttle Challenger katasztrófa beszéde hallható az elveszett legénységéről, a NASA és néhányan bírálták emiatt az énekesnőt. Beyoncé viszont kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a dal célja az volt, hogy segítse az embereket, akik elvesztették a szeretteiket, és hogy azt a részletet a Challenger legénységének tisztelete miatt helyezték a dal elejére.

7. Run the World (Girls)
Azt hiszem az első feminista dal az énekesnőtől és szerintem az egyik legütősebb. Számos listának a legjobbjai közt állt, a kritikusok egész jól fogadták, de megosztó volt. Az egész dal elkészítését az motiválta, hogy Beyoncé valami másra vágyott: különböző kultúrák és korszakok keveredtek, új hangzásvilágot és üzenetet szeretett volna átadni, amely a nők erősségére összpontosított.

6. Partition
Egy dal, ami a szexszel kapcsolatos. Beyoncé nem egyszer válassza ezt a témát a dalainak a középpontjának. Érzéki, szexi és kissé agresszív lett maga a klip. Az énekesnő a legjobb formáját hozta, gyönyörű szexbálvány. A dalban a The Big Lebowski egyik jelenetének francia fordítását hallhatjuk, amely egy félreértésről szól a feministákról, akik utálják a szexet. Érdekesség még, hogy Timbaland és Justin Timberlake is dolgozott ezen a dalon.

5. Single ladies
Az egyik legsikeresebb dal és videóklip. Beyoncé elmondása szerint, elég unalmas lett, nem gondolta volna, hogy ez lesz az egyik legsikeresebb dala. A klip is igazán egyszerű lett, mégis hatalmas sikeret ért el. Számos paródia készült belőle és egy flash mob is napvilágot látott. A Single Ladies rengeteg lista élén állt, emellett első helyen végzett a Rolling Stone magazinban a “Legjobb 100 dal 2008 – ban” című listáján.

4. Sorry
Egy dal a vizuális albumról, a Lemonaderól. A Sorry elég keményen beszól a megcsalásnak, a kritikusok imádták a szójátékokat. A “Boy, Bye“, az egész klip, a lemez legkedveltebb dalának kiálltották ki. A legtöbben a szövegről az énekesnő házasságára gondoltunk és valóban, Jay Z 4:44 albumában szó van egy megcsalásról és a bocsánatkérésről, amit meg is kapott. A The Carters formáció ezt igazolja, megoldották a problémáikat. A zene csodákra képes. Bár.. sokak szerint ez csak egy marketingfogás lehetett. Mindegy is, egy a lényeg, a Sorry az egyik legjobb dal és videóklip az albumról.

3. Halo
Nincs Beyoncé toplista Halo nélkül. Az I Am… Sasha Fierce korongnak talán a leghíresebb dala, amelynek dalszövege egy nagyszerű szeretetet ír le. Nem hiába nyert Grammy díjat, több országban a toplisták élén állt, platina illetve arany tanusítványt is kapott. Szóval szerintem bátran kijelenthetjük, hogy az énekesnő leghíresebb dala a Single Ladies mellett.

2. Formation
Két éve jelent meg a Formation című dal, Beyoncé hatodik, Lemonade nevű albumán. Teljesen új hangzásvilágot mutatott az énekesnő, a kritikusok imádták, a szövege ütős lett és “odamondó”, aminek meg is lett a jutalma. A “Formation” lett a Google Legkeresettebb dala 2016 – ban, emellett több kategóriában is jelölték a Grammy Awardson, melyből a legjobb videoklipnek járó díjat vihette haza, továbbá benne volt több év végi listában. A wikipédia szerint 24 díjat nyert meg a 36 jelölésből egy év alatt. Nekem is hatalmas kedvencem.

1. Pretty Hurts
Szerintem ez az a dal, ami felülmúlta az összes eddigi felsoroltat. A mondanivalója, a klipje, a szövege, a hangzásvilága is fenomenális. A dalszöveget Sia írta és eredetileg Katy Perry vagy  Rihanna énekelte volna el, de mindkét művész visszautasította, és ennek következtében került Beyoncéhoz. Ami a legjobb végkimenetel volt szerintem. Sajnos nagyobb sikereket nem ért el, de  számomra ez a best.

Ain’t got no doctor or pill that can take the pain away
The pain’s inside and nobody frees you from your body
It’s the soul, it’s the soul that needs surgery
It’s my soul that needs surgery
Plastic smiles and denial can only take you so far
Then you break when the fake facade leaves you in the dark
You left with shattered mirrors and the shards of a beautiful past
Nincs olyan orvos, vagy gyógyszer, ami elmulasztaná a fájdalmat
Mert a fájdalom benned van és senki sem tudja kiűzni belőled
A lelkednek lenne szüksége a műtétre
A műmosoly és a tagadás el tud juttatni valahova
De utána majd otthagy téged a sötétben, összeomolva
Végül ott leszel az összezúzott tükrökkel és gyönyörű múlt emlékképeivel

Beyoncé első kettő szólóalbumáról, a Dangerously in Love – ról és a B’Day – ről nem került fel egy szám se. Hogy miért? Hamarosan azt is megtudjátok. Az I Am… Sasha Fierce, 4, Beyoncé és a Lemonade albumokról viszont lehet válogatni.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, nektek melyik a kedvencetek? Egyetértetek a toplistával? Azt is megírhatjátok, hogy kiről hozzak még ilyen listát.

Köszönet a dalszövegekért a www.magyar-dalszoveg.hu oldalának. A bejegyzés tetején található gif pedig a weheartit.com – nak.
Puszi,
Ninaa

2 hozzászólás “TOPTEN | 10+1 Beyoncé legjobb dalai” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük